• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Ţesutul de granulaţie

Indiferent de tipul de vindecare al unei plăgi, în orice plagă se formează un ţesut de granulaţie compus din capilare, macrofage şi fibroblaste.

Noile vase capilare se formează iniţial sub forma unor cordoane de celule solide, ce se desprind din vasele existente. Celulele sunt puţine şi nu au membrană bazală. Cordoanele pe măsură ce cresc, se unesc cu alte cordoane şi se tunelizează, dezvoltă un lumen şi restabilesc circulaţia sangvină; transformarea în venule şi arteriole durează câteva zile.

Fibroblastele migrează în plagă din ţesutul conjunctiv înconjurător şi produc colagen de tip I şi III. Fibrele de colagen unesc marginile plăgii şi le apropie; colagenul de tip III, mai slab este transformat progresiv, în decurs de 6 luni în colagen de tip I, mai rezistent şi se aliniază paralel cu liniile de stress mecanic.

Proliferarea fibroblastelor duce la cicatrizare şi formarea unor stricturi fibroase, cu îngustarea lumenelor organelor cavitare (esofag, stomac, ureter).

Molecula de colagen este constituita din 2 lanturi alfa 1 helix (in care, fiecare al treilea aminoacid repetitiv este glicina) si 1 lant alfa 2 helix.

 

Fibre de colagen cu striatii periodice, MET, 14.500xAspectul de triplu helix al moleculei de colagen

Colagenul

~ 11 tipuri de colagen:

Tipul I – in oase

Tipul II – in cartilaj

Tipul III – reticulina

Tipul IV – in membranele bazale

 

 

 

 

 

 

 

Tesut de granulatie, cu numeroase vase capilare de neoformatie si abundent infiltrat inflamator, HE, 4x
Tesut de granulatie, detaliu, acelasi caz, HE, 10x

 

Last Updated on Monday, 09 March 2009 01:07