• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Hormonii si cancerul

 

Unele tumori se află sub influenţă hormonală sau au receptori pentru hormoni.

Astfel, celulele tumorale din cancerul de sân pot avea receptori pentru estrogen sau progesteron detectabili imunohistochimic şi pot răspunde favorabil la tramentul cu Tamoxifen; tot în cancerul de sân, supraexpresia genei Her-2/neu (ce codifică c-erbB2 = un receptor EGFR-like, cu functie tirozin-kinazica) este un indicator necesar începerii tratamentului cu Herceptin.

Carcinoamele prostatice se află sub influenţa testosteronului secretat de celulele Leydig testiculare şi pot avea receptori androgenici; astfel, pot răspunde favorabil la tratament estrogenic sau la orhiectomie.

Incidenţa cancerului endometrial este mai mare la femei cu tumori de granuloasă la care ovarul secretă estrogeni.

Carcinomul vaginal cu celule clare (mezonefroid) poate apare la ~ 0,1% din femeile expuse in utero la dietilstilbestrol, până la vârsta de 20 de ani. Altele pot dezvolta adenoză vaginală, care este benignă.

Tumorile endocrine produc hormoni şi se prezintă clinic cu sindroame paraneoplazice de tip neuroendocrin.

Tumorile derivate din sistemul neuroendocrin difuz APUD secretă hormoni polipeptidici. Ele se numesc carcinoide şi sunt compuse din celule mici, rotunde aşezate în insule, ce conţin granule neuroendocrine vizibile electrono-microscopic sau cu coloraţie Grimelius.

Unele tumori produc hormoni, ce nu sunt asociaţi cu celulele de origine (ex.: carcinomul pulmonar cu celule mici produce ACTH şi ADH).

Last Updated on Saturday, 28 March 2009 12:35