• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Inflamaţia cronica granulomatoasă

Inflamaţia granulomatoasă reprezintă o reacţie de hipersensibilitate de tip IV (întârziată, mediată celular) în care limfocitele T helper CD4+ secretă o serie de citokine, ce activează macrofagele şi le transformă în celule epitelioide.

Elementul definitoriu al granulomului este celula epitelioidă. Ea provine dintr-un macrofag modificat care are o citoplasmă eozinofilă, palidă, cu un nucleu alungit central, cu aspect “în pişcot” sau în “pantofior”, semănând în ansamblu cu celulele epiteliale scuamoase.

Prin fuziunea celulelor epitelioide se formează celulele gigante multinucleate, ce pot avea aspecte diferite: celula Langhans (cu nuclei aşezaţi “în potcoavă” în TBC), celula gigantă de corp străin (cu nuclei distribuiţi neregulat), celula Warthin-Finkeldey în rujeolă.

Granulomul este format de la centru spre periferie din: un focar de necroză sau corpul străin, celule gigante multi-nucleate, celule epitelioide aşezate radiar, iar la periferie o coroană de limfocite şi plasmocite.

Focarul poate suferi în timp procese de fibroză.

Granuloamele pot fi nespecifice, specifice sau de corp străin.

Granuloamele nespecifice (cu specificitate limitată sau discutabilă) apar în bolile infecţioase (febra tifoidă, tifos exantematic, rabie, poliomielită), în boli de colagen (lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă) sau pot fi de cauză nedeterminată (sarcoidoză, boală Crohn).

Granuloamele specifice sugerează etiologia bolii, fără a fi depistat agentul infecţios şi apar în TBC, sifilis, lepră şi rinosclerom.

Last Updated on Saturday, 24 January 2009 13:58