• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Tumori de prostata

Adenomul de prostata

Adenomul de prostată apare frecvent la bărbaţi de peste 50-60 de ani, cu punct de plecare în glandele periuretrale; prin compresia uretrei prostatice, determină dificultăţi de micţiune, cu apariţia globului vezical şi infecţii ale tractului urinar sau formarea de calculi urinari prin staza urinară.

Tumora este benignă, compusă din celule columnare clare, cu nuclei mici, bazali; celulele sunt aşezate pe 2 rânduri sau pseudostratificat, uneori cu proiecţii papilare şi simpexioni.

Proliferarea epitelială este însoţită şi de o proliferare conjunctivă şi musculară (adeno-leiomiofibrom).

Adenom de prostata, tumora albicioasa, multinodulara, incapsulata, bine delimitata, aspect macroscopicAdenom de prostata; hiperplazie benigna de prostata, cu proiectii papilare intralumenale, HE, 4x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neoplazie intraepiteliala prostatica de grad inalt (PIN III), glande atipice asezate Acelasi caz, PIN III, zone cu proliferare adenomatoasa si metaplazie scuamoasa, HE, 20x

 

Carcinomul de prostata

Carcinomul de prostată apare în glandele periferice prostatice şi este compus din tubi delimitaţi de 1 rând de celule cubice, cu nuclei de dimensiuni mici, neregulaţi, neuniformi; glandele maligne nu au stratul de celule bazale (care se mai păstrează în adenom).

Carcinomul prostatic dă metastaze în vertebrele lombare şi în pelvis de tip osteoblastic (osteoformator).

Clinico-biologic, carcinomul de prostată se împarte în 3 tipuri :

  • carcinom prostatic invaziv,
  • carcinom prostatic latent
  • carcinom prostatic ocult.

Testosteronul în prezenţa 5 alfa-reductazei se transformă in dihidroxi-testosteron (DHT), ce acţionează pe receptori nucleari, crescând activitatea mitotică glandulară şi stromală şi determinând astfel apariţia unui adenom de prostată.

In evoluţia de la adenom la carcinom de prostată apar o serie de rearanjamente ale genei PTEN (pseudogena ce codifica fosfotensina).

Gradarea histologică a carcinomului de prostată se face după gradul Gleason ce reprezintă o sumă între pattern-ul dominant – gradul principal (scor : 1-5) şi pattern-ul subdominant – gradul secundar (scor : 1-5):

Scor 1: glande regulate, omogene, aglomerate

Scor 2: glande neregulate, dispersate

Scor 3: fuziunea glandulara cu formare de microacini

Scor 4: insule compacte sau cu aspect cribriform

Scor 5: necroza centrala (comedo) sau celule izolate sau in “sir indian” in stroma

Gradul Gleason minim este 2 (tumori bine diferenţiate), iar gradul Gleason maxim este 10 (tumori slab diferenţiate sau nediferenţiate).

Imunohistochimic exprimă PSA (antigenul specific prostatic), PAP (fosfataza acidă prostatică) şi citokeratina 14.

Carcinom de prostata, invaziv, slab diferentiat, HE, 4xPSA (antigenul specific prostatic) pozitiv in citoplasma celulelor tumorale dintr-un carcinom bine diferentiat de prostata, 10x PAP (fosfataza acida prostatica) pozitiva intracitoplasmatic in celulele tumorale epiteliale intr-un carcinom prostatic, 10x

 

Last Updated on Thursday, 11 August 2011 07:14