• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Tumori benigne

In acceptiunea actuala termenul de tumora este sinonim cu neoplasmul, desi etimologic, termenul deriva din latinescul “tumor” (umflatura), care desemneaza orice tumefiere tisulara indiferent de cauza (neoplazica, inflamatorie, circulatorie).

Termenul de cancer reprezinta denumirea comuna pentru orice fel de tumora maligna si provine din latinescul “cancer” (crab), notiunea fiind introdusa de Hippocrate din Cos si dezvoltata apoi de Pavel din Egina (chirurg bizantin ce a practicat medicina la Alexandria), care au observat ca tumorile maligne au ramificatii si si le-au inchipuit ca pe un crab care isi infige clestii in tesuturile din jur.

Orice tumora (benigna sau maligna) are 2 componente principale: parenchimul tumoral si stroma tumorala compusa din tesut conjunctiv si vase sangvine de neoformatie.

Tumorile benigne au model de crestere expansiv, comprimand tesuturile din jur, fara a da metastaze, in timp ce tumorile maligne au model de crestere invaziv, infiltrand tesuturile din jur si avand capacitatea de a metastaza.

In istoria naturala a tumorilor maligne se disting 4 faze:

- transformarea unei celule tinta intr-o celula anormala

- cresterea celulelor transformate

- invazia locala

- metastazarea

Indiferent de tipul histologic sau de natura ei (benigna sau maligna), orice tumora este clonala (apare prin autoselectie dintr-o celula transformata in urma unor alterari genetice) si devine autonoma (independenta de stimulii de crestere fiziologici).

Last Updated on Saturday, 09 May 2009 19:10