• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Distrofii ale colesterolului

Ateroscleroza este o boală degenerativă ce afectează arterele mari şi medii, caracterizată prin apariţia de plăci ateromatoase în pereţii vasculari. Printre factorii de risc sunt enumeraţi HTA, fumatul, diabetul zaharat, hiperlipidemia familială etc. In patogeneza plăcii de aterom un rol important îl joacă oxidarea LDL, care facilitează preluarea sa de către macrofage prin receptori modificaţi (de tip scavenger) – ipoteza răspunsului la injurie.

Granulomul de colesterol apare în otita medie, sub forma unor polipi inflamatori, ce conţin cristale de colesterol, înconjurate de celule gigante multinucleate.

Calculii biliari au ca factori de risc : scăderea acizilor biliari în bilă datorită acţiunii estrogenilor, sindroamelor de malabsorbţie (boala Crohn), fibroza chistică şi creşterea colesterolului în bilă prin obezitate, o dată cu vârsta, mai frecvent la femei.

Colesteroloza colecistică se datorează depunerii colesterolului în mucoasa colecistului; el este preluat de macrofage, care se transformă în celule spumoase (xantomatoase). Macroscopic, colecistul are aspect de “veziculă fragă”, iar afecţiunea se poate asocia uneori cu colecistita cronică hipertrofică.

Vas coronarian subepicardic cu ateroscleroza cu calcificare si moderat infiltrat inflamator cronic, HE, 4x. se observa zona de depunere a cristalelor de colesterol sub forma unor spatii aciculare, optic vide, ramase dupa dizolvarea acestuia ca urmare a prelucrarii la parafina.

 

Last Updated on Saturday, 02 May 2009 11:43