• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Patologia pleurei
Pleurezia
 
Pleurezia serofobrinoasa este o inflamaţie exsudativă fibrinoasa a pleurei.
Pleurezia poate insoti boli pulmonare ca: tuberculoza, pneumonie (pleurezia meta- sau parapneumonica), infarct pulmonar, abcese pulmonare, bronşiectazii, boli sistemice ca: artrită reumatoidă, lupus eritematos diseminat, uremie, infecţii sistemice difuze sau unele afecţiuni ca metastazele postiradiere în terapia tumorilor pulmonare şi de mediastin.
 
Patogenic în fazele recente apare un exsudat seros sau serofibrinos redus; de cele mai multe ori reacţia serofibrinoasă este minimă şi exudatul se resoarbe, ducand la rezoluţie, alteori poate apare o organizare a componentelor fibrinoase.
 
Macroscopic, leziunea interesează pleura viscerală care are aspect eritematos, cu luciu şters, de culoare roşu închis. Uneori apar depozite fibrinoase, ca nişte false membrane alb-gri sau alb-roşii, cu aspect reticulat sau vilos, asemanatoare cu limba de pisică sau cu o “tartină cu unt, dezlipită”.
 
Microscopic, mezoteliul de suprafaţă este alterat. Stroma conjunctivă este intens hiperemiată şi acoperită cu un depozit de filamente de fibrină eozinofilă cu aspect de reţea plexiforma, pe alocuri realizând mase compacte, între care se găsesc rare limfocite.
 
Pleurezie sero-fibrinoasa, HE, 4x Pleurezie purulenta cu formare de aderente si inchistare (cloazonare), aspect macroscopic Pleurezie puruelenta, detaliu macroscopic
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mezoteliomul
 
Este o tumoră bifazică cu punct de plecare în mezoteliu, ce poate apare prin expunerea la azbest după o perioadă de latenta de 20-25 de ani. 
 
Are o componentă sarcomatoasă sub forma unor celule fusiforme dispuse în benzi şi o componentă epitelială sub forma unor structuri glandulare delimitate de celule epiteliale. 
 
Lipsa uneia dintre componente atrage denumirea de mezoteliom monofazic (celule epiteliale columnare, ce delimitează fante şi formează papile ce protruzionează în interior). 
 
Imunohistochimic este pozitiv la citokeratină, antigenul de membrana epiteliala, vimentină, calretinină, mezotelină. 
 
Mezoteliomul secretă acid hialuronic (glicozaminoglican), vizibil în celulele tumorale sub formă de vacuole cu coloraţii speciale (PAS +) 
 
Mezoteliom; proliferare bifazica (epiteliala si mezenchimala), cu predominanta componentei epiteliale, sub forma de trabecule si structuri glandulare, HE, 10x Mezoteliom; calretinina pozitiva difuz in citoplasma celulelor tumorale, IHC, 10x

Last Updated on Thursday, 13 May 2010 07:04