• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ePathology.ro

Member Area
Tumori mezenchimale benigne
Article Index
Tumori mezenchimale benigne
Leiomiomul
Tumori osoase
Lipomul
Hemangiomul
Tumori fibro-histiocitare
All Pages

Leiomiomul este o tumoră benignă, hormono-dependenta, cu punct de plecare în muşchiul neted. Poate apare în uter sau tub digestiv (stomac, intestin), rareori la nivel subcutanat. Microscopic se caracterizează prin proliferarea unor fibre musculare netede dispuse în vârtejuri, incluse într-o stromă conjunctivă.

Rabdomiomul este o tumoră benignă cu punct de plecare în muşchiul striat, frecvent in inima si limba. IHC este pozitiv la desmina si mioglobina.

Condromul este o tumoră cartilagionasă, benignă ce apare în oasele mici ale mâinii şi piciorului. Poate fi encondrom sau eccondrom. IHC este pozitiv la S-100.

Alte tumori mezenchimale benigne sunt reprezentate de: tumori osoase (in particular, osteomul osteoid), lipoame, hemangioame, fibroame, histiocitomul fibros benign.


 

Leiomioame uterine multiple intramurale, cu zone hemoragiceLeiomiomul

Leiomiofibromul uterin este cea mai frecventa tumoră benignă (apare la una din 5 femei în perioada de fertilitate) si este estrogen-dependenta. Poate fi asimptomatic, dar poate produce meno-metroragii sau dureri prin compresia vezicii urinare.

Macroscopic, tumorile sunt bine delimitate, rotunde, ferme, unice sau multiple cu variate dimensiuni (5 mm – 15 cm). Tumorile pot fi localizate în miometru (intramurale), în apropierea seroasei (subseros) sau în apropierea endometrului (submucos). Pot proemina în cavitatea peritoneală sau în cavitatea endometrială. In evolutie, leiomioamele se pot complica prin ulceratii focale cu hemoragie, pot prezenta degenerescenta chistica, se pot hialiniza si calcifica partial sau complet.

Microscopic se constata o proliferare leiomiomatoasa cu celule musculare netede fusiforme (cu nucleu “in trabuc”) dispuse in vartejuri sau fascicule, incluse intr-o stroma conjunctiva.

Leiomiom: proliferare benigna cu celule fusiforme, dispuse in fascicule si vartejuri, incluse intr-o stroma conjunctiva, van Gieson, 10xLeiomiom epitelioid; reactie IHC pentru actina muschiului neted (SMA), 10x. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tumori osoase

Osteomul este o tumoră osoasă benignă, ce apare numai la nivelul craniului (în celelalte oase se numeşte osteom osteoid). Orice localizare in afara craniului se numeste enostoza sau insula de tip cortical.

Histologic, osteomul osteoid prezintă în centru o matrice osteoidă delimitată de osteoblaşti, iar la periferie o stromă fibroasă densă (osteo-scleroză) şi ţesut osos compact.

Osteomul osteoid apare numai la oasele lungi (diafiză) şi uneori în corpii vertebrali, ca o tumoră benignă cu diametru < 1 cm, dureroasă, la tineri < 20 de ani.

Radiologic se observă o cavitate centrală, numită nidus, şi un halou clar periferic.

 

 

Tesut osos compact haversian, HE, 10xOsteom osteoid: matrice osteoida nemineralizata, cu aspect neregulat, delimitata de osteoblasti, inclusa intr-o stroma conjunctiva dens celulara, HE, 10x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Lipom subcutanatLipomul

Lipomul este o tumoră benignă cu punct de plecare în ţesutul adipos adult, care reproduce fidel histologic grăsimea normală; proliferarea poate localizată, sau difuză (lipomatoză). La copii şi sugari apare lipoblastomul (cu lipoblaşti în diferite stadii de diferenţiere). Varianta: lipomul atipic – dg. dif. Liposarcomul bine diferentiat.

Hibernomul este o tumoră benignă, cu celule adipoase caracteristice dezvoltării embrionare (grăsimea brună); se poate dezvolta în ţesuturile moi de la nivelul trunchiului, axilei, mediastin. Histologic se caracterizează prin celule poligonale, cu picături adipoase mici, multiple în citoplasmă.

 

 


 

Hemangiom cavernos, HE, 10xHemangiomul

Hemangiomul este o tumoră benignă vasculara caracterizata prin proliferarea de vase sangvine capilare (hemangiom capilar) sau vase adulte (hemangiom cavernos). Se poate localiza subcutanat, pe mucoase, pe buze, în cavitatea orală sau în viscere (cel mai frecvent in ficat, subcapsular).

Variază în talie de la câţiva milimetri la mai mulţi centimetri. La nivel cutanat are culoare roşie-albăstruie, putand fi plan sau tuberos. Epiteliul de acoperire este de obicei intact. Un aspect particular il reprezinta hemangiomul pielii la nou-născut (hemangiom juvenil), care creşte rapid în câteva luni, începe să regreseze la 1-3 ani şi dispare la 5 ani în proporţie de 80%.

Tumorile vasculare apar printr-un defect de dezvoltare în una din etapele de formare a vaselor sangvine: stadiul plexiform (cu formarea unui hemangiom capilar) sau stadiul retiform (cu formarea unui hemangiom cavernos).

Microscopic, leziunea se caracterizeaza prin proliferarea unor vase cu pereti proprii, delimitati de endoteliu, ce formeaza mici cavităţi cu perete unistratificat, dispuse plexiform, separate unele de altele prin ţesut conjunctiv. Lumenul cavităţilor poate conţine sânge.

Se pot evidentia vase adulte cu nucleii endoteliului turtiti asezati pe o membrană bazală, sau capilare embrionare (cu endoteliu cu nuclei proeminând în lumen). IHC tumora este pozitiva la CD34, CD31, FVIII.

Hemagiom capilar, HE, 10xHemangiom capilar, cu vase pozitive la CD34, IHC, 10x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Fibromul se prezintă ca un nodul încapsulat, bine delimitat, cu consistenţă variabilă (dur, când are multe fibre, moale când are multe celule).

Histologic este format din fibroblaşti şi fibre conjunctive de colagen. Celulele tumorale sunt fusiforme, cu nuclei alungiţi la capete şi ascuţiţi, cu dispoziţie în vârtejuri, cuprinse într-o stromă conjunctivă.

Sunt descrise o serie de forme particulare, cum ar fi :

  • elastofibromul (la nivel toracic, ce conţine fibre elastice identificabile cu orceină),
  • dermatofibromul (în derm, care este o variantă de histiocitom fibros benign)
  • fibromul cardiac.

 

Histiocitomul fibros benign

Sinonime: fibroxantom, dermatofibrom

Este compus din:

  • macrofage cu citoplasma spumoasă (celule xantomatoase)
  • celule gigante multinucleate, cu nuclei “în coroană” (celule Touton) şi
  • fibroblaste dispuse în benzi sau fascicule scurte, împrăştiate printre histiocite, cu aspect “în vârtej”

IHC: CD68, VIM

Dermatofibrom: proliferare histiocitara cu prezenta de celule gigante multinulceate Touton, cu nuclei dispusi in coroana, HE, 10xDermatofibrom: proliferare subcutanata cu celule fusiforme in plaje, HE, 10xDermatofibrom: proliferare difuza, cu celule fusiforme dispuse in vartejuri scurte, HE, 10x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last Updated on Saturday, 18 April 2009 17:14